VRH KORENA (1999 m), 20. 05. 2017 - Planinsko društvo LPP
 

VRH KORENA (1999 m), 20. 05. 2017

 

Vodnik: Janez Medved
Kdaj, kje: sobota, 20. 05. 2017, ob 7:00 pred sedežem društva na Celovški cesti 160 v Ljubljani (pred LPP-jem)
Kako: društveni kombi
Predviden čas hoje: 4 – 5 ur
Zahtevnost:
Oprema: Pohodni čevlji rezervna oblačila, pohodne palice. Hrana in pijača iz nahrbtnika – malica in vsaj 1, 5 litra tekočine. + Železna rezerva.
Prijave in rok za prijavo: Društvena pisarna ali Nina Miklič tel.: 031/259-156 do četrtka, 18. 05. 2017
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na cesto v smeri planine Koren. Pot, ki poteka ob robu pašne ograje postane vidnejša nato zapusti pašna območja Kriške planine in preide v svet porasel z rušjem. Po krajšem vzponu nas pot pripelje do lepe razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled na dolino Korošice. Naprej se pot začne strmeje spuščati in po nekaj minutah smo že 60m niže. Pot se nato uravna in z desne se nam priključi pot s prej omenjene doline. Naprej prečimo pas gozda, pot pa se nato ponovno začne vzpenjati. Med vzponom se levo odcepi neoznačena pot, ki vodi na sedlo Razor, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki nas po nadaljnjih nekaj minutah pripelje na južni del planine Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini.
Tu se pri koči rahlo desno (smer jugozahod) odcepi pot, ki pelje na planino Košutna. Pot sprva preči pobočja skoraj vodoravno, nato pa nas pripelje na tehnično zahtevno mesto. Pot se strmo vzpne čez krajši skalni skok, kjer so nam v pomoč varovala. Pot se nato položi in nas mimo križa pripelje do planine Košutna, kjer stoji kapelica in pastirski stan.S planine nadaljujemo po slabše shojeni stezici, ki gre po levi strani kapelice med rušje. Pot naprej se rahlo vzpenja po zmerno strmem in razglednem pobočju Košutne. Ko se pot povsem položi pa se v desno odcepi pot na vrh Košutne. Tej zelo slabo vidni poti nato sledimo vse do vrha, katerega dosežemo po 15 minutah hoje(držimo se levih prehodov). Pot je označena, a ponekod težje sledljiva. Če izgubimo stezico, poiščemo prehod med rušjem in pri tem pazimo, da se ne zapletemo v rušje.Z vrha se vrnemo do odcepa in nadaljujemo pot med rušjem in po travnatih pobočjih do Kompotele. Vrh je travnat –neizrazit, je na vrhu znan Kompotelski dedec. To je skalna gmota, ki predstavlja silhueto moža. Krožno pot nadaljujemo naprej do Vrha nad Korenom.Pod vrhom se srečamo s potjo, ki potem naprej vodi po grebenu Ježa do V. Zvoha. Na delu poti do Zvoha je tudi kratek spust po strmi in krušljivi grapi, ki je varovana z jeklenico. Z V. Zvoha se bomo po smučišču spustili na vrh Krvavca od tam pa mimo doma na Krvavcu do našega izhodišča.

Iskanje

Kontakt

Uradne ure vsak četrtek:
od 14:00 do 18:00
Telefon 01/582 27 51
E-pošta: pdlpp1974@gmail.com
Številka koče na Planini pri Jezeru:
+386 51 632 738 (samo v sezoni)

Pristopna izjava za nove člane

Prijava na obvestila

Za prijavo na obvestila kliknite povezavo:

Vremenska napoved za Planino

Za natančno napoved kliknite na sliko!

Povezave:

LPP, d.o.o
Kolesarsko društvo LPP

Sledite nam na:

Facebook
Twitter