SREČANJE S POBRATENIM SPD Trst, 19. 05. 2019 - Planinsko društvo LPP
 

SREČANJE S POBRATENIM SPD Trst, 19. 05. 2019

 

Vodnika: Tomaž Rusimovič in Herman Rednak
Kdaj, kje: nedelja, 19. 05. 2019, ob 8:30 pred sedežem društva na Celovški cesti 160 v Ljubljani (pred LPP-jem)
Kako: avtobus ali društveni kombi in osebna vozila
Predviden čas hoje: 3 – 4 ure
Oprema: pohodne palice, udobni gorniški čevlji, oblačila primerna vremenu in letnemu času, zaščita za sonce/dež/veter, čelna svetilka ali baterija za hojo po podzemnih rovih
Zahtevnost: lahka tura, primerna za vsakogar
Izhodišče: Park vojaške zgodovine Pivka (554 m)
Vrhovi: Primož (718 m), Šilen tabor (715 m)
Članska izkaznica: plačana članarina PZS za tekoče leto 2019
Prijave in rok za prijavo: društvena pisarna ali Nina Miklič tel.: 031/259-156 do četrtka, 16. 05. 2019 do 18.ure

Opis poti: Med planinci Planinskega društva LPP in člani Slovenskega planinskega društva Trst se je že pred desetletji stkala pristna prijateljska vez, ki se je s časom še poglobila in utrdila. Ob pobratenju leta 1980 se je začelo tesno in plodno sodelovanje med društvoma z izmenjavo obiskov in vsakoletnih srečanj. Letošnje srečanje organizira SPD Trst. S prijatelji iz Trsta se bomo podali na pomladanski pohod z vojaško zgodovinsko vsebino, točneje po Krožni poti vojaške zgodovine. 15 km dolga pot se vije po pivškem gričevnatem svetu, ki je sicer manj poznan, saj so ga že v davnih časih imeli za strateško območje, za branitelja Postojnskih vrat. Obiskali bomo kaverno, ki so jo Avstrijci izkopali med 1. svetovno vojno za usposabljanje enot, se povzpeli na vrh Primoža (718 m), od koder je lepo vidna vsa Pivška kotlina, in si ogledali približno 500 m dolg sistem podzemnih rovov mogočne topniške utrdbe Alpskega zidu. Zanimivo je, da ta obrambni sistem nikoli ni služil za dejansko vojskovanje. Gradnja utrdb je potekala v največji tajnosti, saj domačini niso vedeli, kaj se gradi. Delavce so pripeljali z juga Italije, domačini so dovažali le material, vodo ter hrano do stražarskih mest. Spustili se bomo v dolino Dule, preko senožeti nadaljevali pot na 715 m visok Šilen tabor, na razgledni rob, nekoč največji utrdbeni sistem na Slovenskem, in se vrnili v Pivko. Izlet ni naporen, je primeren za vse. Na koncu pohoda bodo naši prijatelji poskrbeli za prijetno druženje z jedačo in pijačo, verjetno pa se bo oglasila tudi harmonika.

Rezervirajte si to majsko nedeljo za prijetno srečanje s planinci iz SPD Trst in se čim prej prijavite društveni pisarni, da bomo lahko organizirali primeren prevoz.

Iskanje

Rezervacijski sistem za kočo


Kontakt

Uradne ure vsak četrtek:
od 14:00 do 18:00
Telefon 01/582 27 51
E-pošta: pdlpp1974@gmail.com
Številka koče na Planini pri Jezeru:
+386 51 632 738 (samo v sezoni)

Pristopna izjava za nove člane

Prijava na obvestila

Za prijavo na obvestila kliknite povezavo:

Vremenska napoved za Planino

Za natančno napoved kliknite na sliko!

Povezave:

LPP, d.o.o
Kolesarsko društvo LPP

Sledite nam na:

Facebook
Twitter