SREČANJE POBRATENIH DRUŠTEV SPD TRST IN PD LPP, 23. 09. 2018 - Planinsko društvo LPP
 

SREČANJE POBRATENIH DRUŠTEV SPD TRST IN PD LPP, 23. 09. 2018

 

Vodnika: Tomo Rusimovič in Herman Rednak
Kdaj, kje: nedelja, 23. 09. 2018, ob 7:30 pred sedežem društva na Celovški cesti 160 v Ljubljani (pred LPP-jem)
Predviden čas hoje: 1 ura (voden ogled Vitanja ali krajši planinski izlet na razgledno točko Smreška peč nad Vitanjem)
Višinska razlika: Smreška peč ca. 200 m
Oprema:
Obleka, primerna vremenu: lahka obutev, pohodniške palice le za tiste, ki bodo šli na planinski izlet, hrana: sendvič in 1/2 l tekočine, da zdržite do 13 h, nato je kosilo.
Zahtevnost: lahka
Cena izleta: 15€ ( ogledi, kosilo) + prevoz
Prijave in rok za prijavo: Društvena pisarna ali Nina Miklič tel.: 031/259-156 do četrtka, 20. 09. 2018
Opis poti:
Letos smo za naše pobratene planince iz SPD Trst pripravili ogled Vitanja in njegovih znamenitosti. Planinci obeh društev se dobimo okoli 8h na bencinski črpalki na Lukovici, nato pa bomo nadaljevali proti Vitanju. Na poti se bomo najprej ustavili na domačiji Soržev mlin, ki se nahaja ob reki Hudinji v majhni vasici Polže pri Novi Cerkvi (http://www.sorzev-mlin.si/). Na domačiji je 7 objektov, od tega so 4 razglašeni za kulturni spomenik: mlin, žaga, kozolec in mlinarjeva hiša. Vsi objekti so obnovljeni in se še vedno uporabljajo za prvotni namen. V mlinu na vodni pogon si lahko obiskovalci ogledajo star način mletja žita in kupijo sveže mleto moko. Na žagi venecijanki, ki je pred kratkim dobila novo kolo, je možno videti prvotni mehaniziran način žaganja hlodovine. V mlinarjevi hiši je včasih živel mlinar z družino, danes pa službi kot prostor za razne dogodke in jo je možno tudi najeti za bivanje. Na kmetiji že tretje desetletje sonaravno-ekološko kmetujejo.

Predvidevamo, da bomo v Vitanje prispeli nekaj po 10. uri. Tam nas bodo sprejeli planinci PD Vitanje, ki nam bodo pomagali izvesti izlet. Razdelili se bomo v dve skupini: prva skupina bo planinska in se bo podala na bližnje razgledišče (okoli ene ure hoje, zadnja tretjina je bolj strma), druga pa si bo ogledala Noordung Center, ki se je prej imenoval KSEVT.

Noordung center (http://www.noordungcenter.si/) je posvečen Hermanu Potočniku Noordungu, utemeljitelju vesoljske znanosti, ki je v svoji knjigi Problem vožnje po vesolju leta 1918 natančno opisal, kako izstreliti satelit v zemeljsko orbito in kako v njem bivati. Knjiga, ki je bila izdana v nemščini, je bila po drugi svetovni prevedena najprej in v ruščino, nato pa še v angleščino. Na strokovnih dognanjih Hermana Potočnika Noordunga so temeljili poskusi nemške raketne tehnike (rakete V1 in V2) v drugi svetovni vojni, kasneje pa tudi ruski in ameriški vesoljski program.

Skupini se bosta po 12. uri zamenjali: planinska skupina si bo ogledala Noordung center, druga skupina pa bo imela po ogledu centra voden ogled Vitanja in njegovih značilnosti.

Po 13. uri se vsi dobimo v gostilni Kuzman, kjer nam bodo postregli s pohorskim loncem in zavitkom. Po kosilu bo dovolj časa za prijetno druženje med pobratenimi planinci in mogoče se bodo nekateri tudi zavrteli ob zvokih harmonike.

Prijavite se pri naši Nini do četrtka, 20. 09. 2018! Upam, da bomo napolnili avtobus – naši pobrateni planinci iz Trsta ga gotovo bodo.

Iskanje

Rezervacijski sistem za kočo


Kontakt

Uradne ure vsak četrtek:
od 14:00 do 18:00
Telefon 01/582 27 51
E-pošta: pdlpp1974@gmail.com
Številka koče na Planini pri Jezeru:
+386 51 632 738 (samo v sezoni)

Pristopna izjava za nove člane

Prijava na obvestila

Za prijavo na obvestila kliknite povezavo:

Vremenska napoved za Planino

Za natančno napoved kliknite na sliko!

Povezave:

LPP, d.o.o
Kolesarsko društvo LPP

Sledite nam na:

Facebook
Twitter