Resevna, 26. 10. 2013 - Planinsko društvo LPP
 

Resevna, 26. 10. 2013

 
Resevna

Resevna

Vodi: Herman Rednak 

˝Gremo na Štajersko, gledat kaj delajo…˝

Ker so ljubice takšne, da ko enkrat ne moreš več ustreči njenim željam in razveseljevati njeno dušo in telo in ko še denarja nimaš, te zapustijo. A vseeno, pojdimo na Štajersko!

Ker tudi za dolge ture in visoke hribe nisem več dober, vabim vse, ki imajo radi krajše in zanimive ter lepe izlete, na malo višji grič Resevno in na malo nižji Rifnik. Tam je arheološko najdišče in rojstna hiša znanih zdravnikov in skladateljev – hiša, v kateri je nastala zame najlepša domovinska pesem Slovenec sem. No, zdaj pa že veste, o katerih zdravnikih govorim, a ne? Pa imamo spet tri zanimivosti.

Zbrali se bomo pred našo pisarno na Celovški cesti zadnjo soboto v oktobru ob 8.00 uri zjutraj. Naložili se bomo v kombi, ki upam, da bo na razpolago, in se po avtocesti odpeljali proti Mariboru. Na izvozu Dramlje bomo nadaljevali proti Šentjurju, od tu proti Šentrupertu. Ko bo priložnost, bomo parkirali in poiskali pešpot proti domu na Resevni. Pot poteka malo po cesti, malo po gozdni poti, ni naporna in je primerna tudi za boljše od mene. Dom stoji na vzpetini 682m nad morjem oziroma dobrih 400 m nad Šentjurjem. Ta dom so odprli leta 1981. Za lepši razgled se bomo povzpeli na dobrih 700 m nad morjem na razgledni stolp. Lepo vreme je naročeno.

Sledil bo krajši počitek, malo papice in pupice in že se bomo spustili nazaj do avtomobilov. Zapeljali se bomo še malo višje ter hodili še kakšnih 20 minut ter prišli na vzpetino Rifnik, 568 m visoko. Prvi naseljenci so bili na tej vzpetini že 4000 let pred našim štetjem. V 1. stoletju so na Rifniku postavili prvo svetišče. V pozni antiki se pravi v 5. in 6. stoletju so postavili in zavarovali celo naselbino z 1 m širokim obzidjem. Še veliko več pa bomo izvedeli na samem kraju.

Po ogledu se po isti poti vrnemo do avtomobilov in če bo volja (ne vem, zakaj je ne bi bilo), bo tudi vožnja do že omenjene rojstne hiše. Po ogledu se bomo z lepimi vtisi vračali nazaj v belo Ljubljano.

Na to kratko in zanimivo potepanje po okolici Šentjurja vas vabi ˝fantič zelenega štajerja˝ Herman. Da ne bom prepočasen, pa bo skrbel Janez Lenaršič.

Če nimate kaj boljšega za počet, vas vabiva, da se nama pridružite!

Iskanje

Rezervacijski sistem za kočo

Kontakt

Društvena pisarna na Celovški 160 v Ljubljani je odprta vsak četrtek v mesecu:
od 14:00 do 18:00

Telefon 01/582 27 51
E-pošta: pdlpp1974@gmail.com
Številka koče na Planini pri Jezeru:
+386 51 632 738
(samo v sezoni od junija do konca septembra)

Pristopna izjava za nove člane

Prijava na obvestila

Za prijavo na obvestila kliknite povezavo:

Vremenska napoved za Planino

Za natančno napoved kliknite na sliko!

Povezave:

LPP, d.o.o

Energetska sanacija planinske koče

Sledite nam na:

Facebook
Twitter