Prečenje Poliških špikov - 10. – 11. 8. 2013 - Planinsko društvo LPP
 

Prečenje Poliških špikov – 10. – 11. 8. 2013

 
Prečenje Poliških špikov

Prečenje Poliških špikov

(Pot  Ceria – Merlone in Anita Goitan) Italija,  10. – 11. 8. 2013
Vodita: Mitja Premerl  in Rašo Adrović

Dvodnevna tura nas bo vodila po vrhovih med Montažem in Višem v italijanskem delu Zahodnih Julijcev.  To bo izrazito visokogorska tura, ki poteka večinoma po italijanskih položajih iz I. svetovne vojne na višini nad 2000 m, hodili bomo po izpostavljenih ozkih policah nad prepadnimi stenami, sestopali  in vzpenjali po ozkih žlebovih in navpičnih kaminih ter hodili tudi po samih grebenih. O neverjetni lepoti teh poti  je  naš vodnik, alpinist in pisec Tine Mihelič zapisal:  za pravega ljubitelja Julijskih Alp je prečenje Poliških špikov neizogibna dolžnostna tura!

Prvi dan se bomo lotili poti Ceria – Merlone, ki poteka vzdolž glavnih grebenov Poliških špikov od Škrbine nad Tratico do Škrbine Prednje špranje. Izhodišče naše ture bo planina Pecol na višini 1500 m. Mimo koče Brazzi se bomo povzpeli po zložni »mulatieri« na Škrbino nad Tratico, nato sledi vzpon na Špik nad Nosom 2531 m, Špik nad Špranjo bomo obšli po južni strani tik pod vrhom in se nato spustili na Vrh Krnega dola. Ves ta del poti poteka po južnih stenah Poliških špikov, od koder bo čudovit pogled na Kaninsko pogorje na nasprotni strani Jezerske doline. Nato se pot zasuka proti severozahodu  do Škrbine Prednje špranje 2138 m,  od koder se spustimo  do koče Corsi 1874 m, kjer bomo prenočili. Prvi dan bo za 8 ur hoje.

Drugi dan pa nas čaka pot Anita Goitan, ki poteka po južnih stenah celotne Viševe skupine, od Trbiške škrbinice do Škrbine Prednje špranje. Pot nas bo vodila po strmih ostenjih Divje koze, Turna in Gamsove matere, do Škrbine Zadnje špranje, kjer stoji velik skalni balvan, podoben kipu Michelangelovega Mojzesa. Od tod nas bo pot vodila čez strma pobočja na sam vrh Koštrunovih špic 2502 m. Ta mogočna gora  predstavlja v celoti pravo trdnjavo iz I. svetovne vojne, saj je vsa prevrtana , polna strelskih jarkov in bunkerjev. Iz Škrbine Prednje špranje, kjer smo prejšnjega dne končali turo, bomo sestopili nazaj na planino Pecol. Tudi drugi dan bo vsaj za 8 ur hoje.

Na celotni turi bo obvezna uporaba samovarovalnega kompleta (nekaj te opreme je na razpolago v društvu), čelade in zaščitnih rokavic. Tura je primerna za planince, ki so vešči hoje po izpostavljenih poteh in so dobro fizično pripravljeni. Hrana in pijača iz nahrbtnika, edina oskrbovalna točka je koča Corsi.

Iskanje

Kontakt

Uradne ure vsak četrtek:
od 14:00 do 18:00
Telefon 01/582 27 51
E-pošta: pdlpp1974@gmail.com
Številka koče na Planini pri Jezeru:
+386 51 632 738 (samo v sezoni)

Pristopna izjava za nove člane

Prijava na obvestila

Za prijavo na obvestila kliknite povezavo:

Vremenska napoved za Planino

Za natančno napoved kliknite na sliko!

Sledite nam na:

Facebook
Twitter

Povezave:

LPP, d.o.o
Kolesarsko društvo LPP