Obir (Ojstrc) 2139 m, Avstrija, 19.10.2013 - Planinsko društvo LPP
 

Obir (Ojstrc) 2139 m, Avstrija, 19.10.2013

 
Obir

Obir

Vodi: Mitja Premerl

Ojstrc je najvišji vrh manjšega pogorja imenovanega Obir. Nahaja se zahodno od Železne Kaple na avstrijski strani Karavank. Z razglednega vrha, na katerem sta postavljena križ in meteorološka postaja, je lep razgled na severna ostenja Košute in del Kamniško-Savinjskih Alp, proti severu pa na svet ob Dravi in okrog Klopinskega jezera. Vrh je dobil svoje ime po tem, ker je videti iz doline lepo priostren. Obir je zaradi svoje odmaknjenosti od Karavank proti severu in svoje mogočnosti že zgodaj opozoril nase. Tu je bila že leta 1878 zgrajena prva planinska postojanka v Karavankah, Rainerjeva koča na višini 2043 m. Zrasla je iz dotedanje rudarske kolibe, visoko na Obirju so v 19. stoletju kopali svinčevo rudo. Kočo je vzela 2. svetovna vojna, pa tudi Hannove koče z meteorološkimi napravami na vrhu Obirja ni več. Središčno lego danes predstavlja Kapelska koča (Eisenkappler Hütte) na višini 1640 m. Ta bo tudi izhodišče naše ture. Škoda, da ima Obir, ki je poseljen s Slovenci in je slovenska gora, docela nemško uradno lice.

Na izhodišče naše ture se bomo pripeljali preko Jezerskega prelaza in pred Železno Kapljo zavili levo po dolini Obirskaga potoka. Pri gostilni Pepe bomo zavili na desno na alpsko cesto v smeri Eisenkappler Hütte. Uporabnina zgornjega dela ceste se plača.

Ojstrc

Ojstrc

Od našega izhodišča pa do vrha vodi lahka označena pot. Vsega skupaj za vzpon in sestop bomo potrebovali 3 ure. Tura je primerna tudi za manj vzdržljive planince.

Vabljeni!

Iskanje

Rezervacijski sistem za kočo


Kontakt

Društvena pisarna na Celovški 160 v Ljubljani je odprta vsak četrtek v mesecu:
od 14:00 do 18:00

Telefon 01/582 27 51
E-pošta: pdlpp1974@gmail.com
Številka koče na Planini pri Jezeru:
+386 51 632 738
(samo v sezoni od junija do konca septembra)

Pristopna izjava za nove člane

Prijava na obvestila

Za prijavo na obvestila kliknite povezavo:

Vremenska napoved za Planino

Za natančno napoved kliknite na sliko!

Povezave:

LPP, d.o.o

Energetska sanacija planinske koče

Sledite nam na:

Facebook
Twitter