Letno srečanje s pobratenim Slovenskim planinskim društvom Trst, 15. 5. 2022 - Planinsko društvo LPP
 

Letno srečanje s pobratenim Slovenskim planinskim društvom Trst, 15. 5. 2022

 

Vodnik: Tomaž Rusimovič
Kdaj, kje: Nedelja, 15. 5. 2022, ob 7:00 pred sedežem društva na Celovški 160
Kako: Če bo dovolj prijavljenih, avtobus, če ne, društveni kombi
Predviden čas hoje: 1 uro 30 minut
Višinska razlika: cca. 300 m

Potrebna oprema:
1. varianta – pohodne palice, pohodni čevlji in oblačila, primerna vremenu;
2. varianta – pohodne palice, pohodni čevlji, oblačila, primerna vremenu, čelada in čelna svetilka. Planinske čelade si boste lahko izposodili v društvu.

Članska izkaznica: Plačana članarina PZS za tekoče leto 2022
Prijave in rok za prijavo: društvena pisarna v času uradnih ur na tel.: 01/58-22-751 (društvena pisarna), ali na mobitel 031 699 786 (tajnica društva) do četrtka, 12. 5. 2022, do 18.00.

Opis poti: 
Z avtobusom (upam, da nas bo malo več kot po navadi) se bomo iz Ljubljane odpeljali do Solkana in nato po cesti na Sveto Goro do Prevala, kjer se bomo dobili s planinci iz pobratenega Planinskega društva Trst. Od Prevala bomo pot nadaljevali peš v dveh skupinah:
prva skupina bo šla po klasični markirani planinski poti do Svete gore, kjer nas bo čakal avtobus. Na vrhu si bodo udeleženci lahko pred povratkom ogledali znamenitosti Svete gore. 
druga skupina pa bo bolj avanturistična in si bo ogledala kaverne, rove in strelske jarke, ki pričajo o avstrijskih obrabnih položajih v prvi svetovni vojni (več o tej liniji Soške fronte in dogajanju na njej sem napisal v opisu tega izleta v Gorskem popotniku). Vzpenjali se bomo nad asfaltno cesto, ki vodi na Sveto Goro, in tako prišli do vhoda v skoraj 300 m dolg rov. Tu si bomo nadeli čelade in prižgali čelne svetilke (preverite baterije) ter se podali v podzemlje. Prepričan sem, da bomo uspešno premagali temo v rovu in se nato po dokaj dobro zavarovani pot podali proti vrhu, kjer se bomo združili s prvo skupino. Če se kdo ob vhodu v rov premisli, se bo lahko podal na Sveto goro po poti, ki se kmalu združi s potjo, po kateri bo šla prva skupina. Tiste ki nobene od obeh poti ne bi zmogli peš, pa bo avtobus pripeljal prav na Sveto Goro in tudi nazaj.

Na Sveti Gori nas bo pričakal mogočen spomenik sv. Frančiška in prelep pogled na mogočno cerkev – baziliko Marijinega vnebovzetja. Ko si bomo ogledali znamenitosti in se razgledali po verigi bohinjskih gora od Tolminskega Kuka do Črne prsti, se bomo vrnili mimo Grgarja do izhodišča, kjer nas bo čakal avtobus.

Ko bomo vsi na izhodišču, se odpeljemo na družabni del srečanja, katerega lokacija še ni dokončno znana, vendar lahko zaupamo našim gostiteljem, da bodo dobro izbrali. Kot vedno bo na družabnem delu srečanja dovolj časa, da se podpremo s kako dobro primorsko jedjo in spijemo »kakšen glaž« vina ali kar bo komu »pasalo«. Po dolgem obdobju Covida bomo lahko spet doživeli eno prijetno druženje pobratenih planincev obeh društev, zato se čim prej prijavite in ne pozabite plačati članarine, ki je pogoj za udeležbo, saj bo stroške izleta krilo društvo.

Iskanje

Rezervacijski sistem za kočo


Kontakt

Društvena pisarna na Celovški 160 v Ljubljani je odprta vsak četrtek v mesecu:
od 14:00 do 18:00

Telefon 01/582 27 51
E-pošta: pdlpp1974@gmail.com
Številka koče na Planini pri Jezeru:
+386 51 632 738
(samo v sezoni od junija do konca septembra)

Pristopna izjava za nove člane

Prijava na obvestila

Za prijavo na obvestila kliknite povezavo:

Vremenska napoved za Planino

Za natančno napoved kliknite na sliko!

Povezave:

LPP, d.o.o

Energetska sanacija planinske koče

Sledite nam na:

Facebook
Twitter