Krofička (2083 m), 28. 9. 2013 - Planinsko društvo LPP
 

Krofička (2083 m), 28. 9. 2013

 
Krofička

Krofička

Vodi: Rašo Adrović

V soboto, 28. 9. 2013, se bomo zbali ob 5. uri pri PD Integral na Celovški 160 in se s kombijem odpeljali do Logarske doline. Parkirali bomo na parkirišču v bližini penziona Na Razpotju.

S parkirišča se usmerimo na gozdno cesto v smeri Klemenče jame. Po nekaj minutah hoje se levo odcepi široka pot h Klemenči jami. Kar precej strma pot nas kmalu pripelje na strma pobočja, kjer s pomočjo jeklenice prečimo rahlo izpostavljeno grapo. Pot, ki se še naprej vzpenja, nas kmalu pripelje do mesta, kjer nam stena zapre pot. Pred seboj zagledamo jamo in nad njo markacijo, ki nas usmeri v jamo. Ko stopimo v jamo, vidimo, da ne gre za jamo, ampak lepo narejen predor, po katerem nadaljujemo. V predoru nam je v pomoč jeklenica, ki pa jo bolj potrebujemo pri sestopu kot pri vzponu. Na drugi strani po široki poti v rahlem vzponu prečimo izpostavljeno polico. Pot naprej gre v gozd in se še naprej vzpenja po strmih pobočjih, ki so v mokrem nevarna za zdrs. Naprej preko mostička prečimo še eno grapo, nato pa nas pot pripelje na manj strm del poti, kjer se nam priključi pot od doma Planincev. Nadaljujemo rahlo navzgor po široki poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda. Sledi le še krajši vzpon po travnatem pobočju do koče na Klemenči jami.

Od koče nadaljujemo levo v smeri Krofičke in Strelovca po poti, ki gre v gozd, in nas po 10 minutah zmernega vzpona pripelje do macesna, katerega obseg na višini 130 cm znaša 464 cm, premer pa 147 cm. Pri macesnu markirana pot zavije levo in le malo naprej preči jaso, ki je v poletnem času polna cvetja. Naprej gre pot v gozd in se vzpenja po lepo nadelani poti, ki nas po eni uri hoje od koče pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri Krofičke (levo Strelovec) po poti, ki se počasi obrača nekoliko bolj desno. Pot nato počasi preide iz gozda na z grmičevjem porasla pobočja, ki pa postajajo iz metra v meter bolj strma. Ko na poti izginjajo še zadnji macesni, pridemo do tehnično bolj zahtevnih mest. Dobro zavarovana pot, ki nas sprva vodi čez kratke lesene stopnice, za katerimi se s pomočjo jeklenice povzpnemo po gruščnatem pobočju, nas kmalu pripelje do grape, ki je izpostavljena padajočemu kamenju (čelada). Po grapi se strmo vzpnemo s pomočjo jeklenice, nato pa zavijemo levo in pot nadaljujemo po rahlo izpostavljeni polički, ki nas hitro pripelje do zadnjega strmega dela poti. Naprej se s pomočjo klinov v nekaj minutah povzpnemo na vrh Krofičke.

Vrnili se bomo po isti poti nazaj.

Izhodišče: Na Razpotju (770 m)
Čas hoje: 3 h 40 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1313 m
Priporočena oprema (poletje): čelada

(Vir:hribi.net)

Iskanje

Rezervacijski sistem za kočo


Kontakt

Društvena pisarna na Celovški 160 v Ljubljani je odprta vsak četrtek v mesecu:
od 14:00 do 18:00

Telefon 01/582 27 51
E-pošta: pdlpp1974@gmail.com
Številka koče na Planini pri Jezeru:
+386 51 632 738
(samo v sezoni od junija do konca septembra)

Pristopna izjava za nove člane

Prijava na obvestila

Za prijavo na obvestila kliknite povezavo:

Vremenska napoved za Planino

Za natančno napoved kliknite na sliko!

Povezave:

LPP, d.o.o

Energetska sanacija planinske koče

Sledite nam na:

Facebook
Twitter