Jerebikovec (1593 m), 7. 12. 2013 - Planinsko društvo LPP
 

Jerebikovec (1593 m), 7. 12. 2013

 

Vodi: Rašo  Adrović

Dobimo se ob 7. uri na Celovški 160
Izhodišče: Mojstrana (720 m)
Cilj: Jerebikovec (1593 m)
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika po poti: 873 m
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze

Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in dolin Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, v bližini katere parkiramo na parkirišču na desni strani cesti (na nasprotni strani parkirišča opazimo lesene planinske oznake za Jerebikovec in Mežaklo).
Opis poti:
S parkirišča prečimo cesto in se sprehodimo do planinskih tabel, kjer se začne pot na Jerebikovec. Pot, ki sprva poteka po kolovozu, vodi že na samem začetku v gozd in se strmo vzpenja po pobočju naravnost navzgor. Po dveh minutah hoje je manjše razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (desni kolovoz se izgubi v gozdu). Kolovoz se nato spremeni v strmo peš pot, ki nas po severozahodnih pobočjih pripelje v neizrazito dolinico med dvema stranskima grebenoma Jerebikovca. Pot tej dolinici nas pot pripelje na enega od stranskih grebenov že omenjene gore, kjer je postavljena klopca, ki nam nudi zaslužen počitek z razgledom na Kepo.

Nadaljujemo desno sprva po grebenu, nato pa pot preide na strma pobočja, po katerih se vzpenjamo. Po uri in pol hoje pa strmina nenadoma izgine in pot nas pripelje do druge klopce, ki se nahaja pri spomeniku padlim partizanom na planini Mežaklja.

Tu gre pot desno in skoraj vodoravno preči obrobje opuščene planine Mežaklja. Le nekoliko naprej pa stopimo na cesto pri Tilčevem rovtu. Tej cesti sledimo dobrih 5 minut do mesta, kjer nas smerokaz usmeri desno navzgor v pobočja Jerebikovca. Pot se spet strmo vzpne in nas pripelje na grebenček, kjer za krajši čas strmina popusti. Z grebena nas pot ponovno pripelje na vršna pobočja že omenjenega vrha. Po nekaj minutah nas pot ponovno pripelje na greben, kateremu sledimo naprej. Pot naprej poteka večinoma nekaj metrov pod grebenom, ki pa je poraščen z gozdom. Nekaj metrov pod vrhom gozda zmanjka in pred seboj zagledamo manjšo barako (zasilni bivak) na vrhu.

Izhodišče – klopca 45 minut, klopca – spomenik 45 minut, spomenik – Jerebikovec 45 minut.

Iskanje

Rezervacijski sistem za kočo

Kontakt

Društvena pisarna na Celovški 160 v Ljubljani je odprta vsak četrtek v mesecu:
od 14:00 do 18:00

Telefon 01/582 27 51
E-pošta: pdlpp1974@gmail.com
Številka koče na Planini pri Jezeru:
+386 51 632 738
(samo v sezoni od junija do konca septembra)

Pristopna izjava za nove člane

Prijava na obvestila

Za prijavo na obvestila kliknite povezavo:

Vremenska napoved za Planino

Za natančno napoved kliknite na sliko!

Povezave:

LPP, d.o.o

Energetska sanacija planinske koče

Sledite nam na:

Facebook
Twitter