ČEMŠENIŠKA PLANINA (1120 m), 25. 3. 2023 - Planinsko društvo LPP
 

ČEMŠENIŠKA PLANINA (1120 m), 25. 3. 2023

 

Vodnik: Tomaž Rusimovič.
Kdaj, kje: Sobota, 25. 3. 2023, ob 8:00 pred sedežem društva PD LPP na Celovški 160 v Ljubljani.
Kako: Društveni kombi in osebni avtomobili.
Izhodišče: Trojane (ali Prvine).
Predviden čas hoje: 3-4 ure.
Višinska razlika: od Prvin 253 m, od Trojan 607 m.
Oprema: Planinska oprema, palice, za vsak slučaj tudi nekaj proti vetru in dežju.
Zahtevnost: Nezahtevna označena pot.
Članska izkaznica: Plačana članarina PZS za tekoče leto 2023.
Rok za prijavo: Do četrtka, 23. 2. 2023. Prijave sprejema društvena pisarna (Celovška 160 nad števnico) v času uradnih ur, vsak četrtek od 14.00 -18.30 ure na telefon 01/582 27 51 in Ana Božnar na mail: anaboznar111@gmail.com ali telefon 031/699-786.
Opis poti:
Iz Ljubljane se bomo odpeljali na Trojane, kjer bo izhodišče našega pohoda. Po jutranji kavici in krofu bomo krenili na pot (dobiti moramo šoferja, ki bo kombi peljal na Prvine), če pa ne bo volje ali vremena, se bomo do Prvin zapeljali s kombijem. Ne preveč strma pot nas bo od Prvin peljala naprej po bukovem gozdu, poraslem s čudovito zeleno preprogo čemaža, ki ga je tu zares v izobilju. Upam, da bodo čemažu delale družbo tudi kron’ce, ki jih je tod navadno tudi veliko. Ko bomo prispeli na greben Čemšeniške planine, se nam bo na jugu odprl pogled na Zasavsko dolino, ki jo zaključuje pogorje z zasavskim Triglavom – Kumom, ki s svojim oddajnikom in cerkvijo izstopa sredi Zasavskih hribov. Hoja po grebenu je relativno kratka in kmalu prispemo do koče na Čemšeniški planini, ki leži na južni strani planine v zavetju mogočnega bukovega gozda. Če bo sonce, se bomo dobro uro martinčkali pred kočo in uživali v njenem gostoljubju. Pa tudi dobra domača malica iz nahrbtnikov ali kakšna zagorska specialiteta iz koče se bo prilegla.
V nadaljevanju našega pohoda se bomo spustili nazaj po grebenu in pri odcepu za Čemšenik zavili v dolino proti Zagorju. Spust do spodnje postaje tovorne žičnice, kjer nas bo čakal kombi, bo hitro minil, in zapeljali se bomo do lovskega doma Klančiše v Zavinah, kjer bo postanek in zopet možnost za dobro jedačo in pijačo.

Običajno se na koncu izleta ustavimo še na pokopališču v Zagorju, kjer na grobu našega pokojnega zaslužnega člana Francija Lapuha – Pufija prižgemo svečko in mu grob okrasimo z nabranim cvetjem (včasih se je ta izlet imenoval Pufijev pohod); vsakič se ustavimo tudi ob grobu našega pokojnega predsednika Janeza Drnovška, ki počiva na istem pokopališču. Nato pa se vrnemo čez Izlake in Trojane proti Ljubljani.

Iskanje

Rezervacijski sistem za kočo

Kontakt

Društvena pisarna na Celovški 160 v Ljubljani je odprta vsak četrtek v mesecu:
od 14:00 do 18:00

Telefon 01/582 27 51
E-pošta: pdlpp1974@gmail.com
Številka koče na Planini pri Jezeru:
+386 51 632 738
(samo v sezoni od junija do konca septembra)

Pristopna izjava za nove člane

Prijava na obvestila

Za prijavo na obvestila kliknite povezavo:

Vremenska napoved za Planino

Za natančno napoved kliknite na sliko!

Povezave:

LPP, d.o.o

Energetska sanacija planinske koče

Sledite nam na:

Facebook
Twitter